A haj működése

A haj müködése 133x133.jpgA szőr- és hajszálak az epidermis képződményei, növekedésük ciklikus, így a hajváltás élettani folyamat.

 

Ha a hajszálak vagy a szőrszálak egy bizonyos hosszúságot elértek, a hajszemölcsön található mátrixsejtek beszüntetik az osztódásukat. Ekkor a mátrixsejtek jelentős része hátrahagy egy kis sejtcsoportot, és leválik a hajszemölcsről.

 

Ezután a hajszállal együtt felfelé vándorolnak a szőrtüszőben, ahonnan mechanikai hatásokra (fésülködés) könnyen távoznak. Egészséges állapotban naponta 50-100 hajszál hagyja el a szőrtüszőt a leírt módon.

 

A hajszemölcsön hátrahagyott csekély mennyiségű mátrixsejtből újabb hajszál képződik. Ebből probléma akkor lesz, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, mert így az idő múlásával a hajkorona megfogyatkozását tapasztalhatjuk majd.


Hajszálak természetes életciklusai:


Anagén: A hajszálak kb. 85-90 százaléka ebben az állapotban található. Ilyenkor a hajszál erősen rögzül a hajtüszőhöz és havonta nagyjából 1-1,5 cm-t növekszik. Ez az időszak 2-6 évig tart.


Katagén: Ebben a szakaszban a sejtosztódás leáll, a hajhagyma elválik a hajszemölcstől és elindul kifelé. Ennek az időtartama 2-3 hét és a hajszálak 1 százalékát érinti.


Telogén: Ez a szakasz 2-4 hónapig tart, és a hajszálak kb. 14 százalékát érinti. A hajszál ilyenkor még a fejbőrben van, de már nem növekszik. Ezek a hajszálak szoktak kihullani fésülködés és hajmosás alkalmával.

 

 

 

 

 

Próbáld ki a Sentireet és legyen csodaszép hajkoronád:

 

Termékvásárlás

Top